Új év – új én, avagy 4 tipp az újévi tervek sikeres teljesítéséhez

Egy hete ilyentájt mindenki fejében ott motoszkált a gondolat, hogy hamarosan átlépünk az új évbe, 2020-ba. Talán nem lövünk mellé, ha azt állítjuk, hogy sokunk fejében megfordultak a következő kérdések:

  • Vajon mit kellene máshogy csinálnom jövőre?
  • Elégedett vagyok a mosatni életemmel?
  • Eléggé figyelek az egészségemre?
  • Vajon sikerülne jobb emberré válnom?
  • Mit kellene tennem ahhoz, hogy sikeres lehessek az új évben?

Valószínűleg sok-sok oldalon keresztül folytathatnánk ezeknek a kérdéseknek sorát, hiszen az év végével akarva, és akaratlanul is, mindannyian elgondolkodunk azon, hogy vajon milyen új évet szeretnénk magunknak. Sokan úgy tartják, az új év, új lehetőségeket hoz, és ismét sok időnk, egészen pontosan egy egész évünk lesz változtatni, megvalósítani, révbe érni. Persze, ha végiggondoljuk, rájövünk, hogy ez az egész gondolatmenet kissé illuzórikus, hiszen az életünk nem áll meg december 31-én, és lép át valahova egészen máshova január 1-jén. Mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az életünket folytonosan változónak, alakulónak, egységes egésznek éljük meg. Ha pedig így tennénk, sok szorongástól (amik az új évvel kapcsolatosak) kímélhetnénk meg magunkat.

Mindebből kifolyólag érdemesebb lenne olyan célokat kiötölnünk, illetve kitűznünk magunk elé, amik nem csak egy év alatt teljesíthetőek, vagyis érdemes lenne a hosszútávú céljainkat rövidebbekre tördelnünk, és meghatároznunk azt is, hogy például az ‘egészségesebben fogok élni 2020-ban’ letett nagyeskünket milyen apróbb, könnyebben megvalósítható részcélokra tudjuk felosztani. Például: januárban elkezdem megfigyelni magam, hogy milyen egészségtelenebb szokásaim vannak, ezeket lejegyzem. Februárban megnézem, hogy ezek közül melyiket tudnám/szeretném leghamarabb kiiktatni az életemből, és egy 30 napos kihívással bele is vágok. Aztán így tovább a többi hónapban is kitűzök magam elé valami kisebb, könnyebben elérhető célt. Ez azért is lesz nagyon fontos, mert így, ha sikerül megtennem, elérnem, amit célként kitűztem, akkor sok (kis) sikerélményben lehet részem. Mindez pedig segíteni fog, hogy a további változásokat is meglépjem. Fontos óvakodni a nagy szavaktól, hatalmas ígéretektől. Nem azonnal kell elérni a kitűzött célokat, sőt, ha kis lépésekben haladunk, és nem nyomjuk magunkat agyon az elvárásainkkal, akkor kitartóbbak lehetünk, és tartósabb eredményeket is elérhetünk, hiszen időt adunk magunknak arra is, hogy egy-egy új szokásunk megszilárdulhasson.

Fontos még két apró mozzanatot elvégeznünk, mielőtt belevágnánk az újévi új énünk megvalósításába. Az egyik lépésben próbáljuk meg pozitívba átforgatni a fogadalmainkat, terveinket. Pl: a ‘nem fogok késni a találkozóimról’ helyett fogadjuk inkább meg azt, hogy ‘igyekszem mindig pontos lenni’. Ennek a lépésnek a lényege, hogy gondolkodásunkat a negativizmus irányából a pozitivizmusba tereljük. Sokkal könnyebb úgy átállni egy új szokásra, ha közben nincs bennünk az a gondolat, hogy igen, ez az, ami nekem nem megy/bennem nem jó, stb. Fontos megszoknunk, hogy minden szavunknak ereje, és hatása van, például a hangulatunkra. Figyeljük csak meg magunkat, hogy vajon hányszor beszélünk úgy, hogy tagadunk dolgokat olyankor is, amikor ennek semmi értelme. Például: Nem kérsz még egy kis teát? Helyette mennyivel másabb ezt használni: Kérsz még egy kis teát? Érdekes kihívás lenne, ha például egyszer, egy teljes napunkon striguláznánk, hogy vajon hányszor kerülünk ilyen, vagy ehhez hasonló nemekkel teli helyzetbe.

Végül, de nem utolsó sorban, egy fontos mozzanat még a fogadalmaink, terveink pontos definiálása. Vajon teljesen jól meghatároztuk, hogy mit is szeretnénk elérni az új évben? Pontosan meg tudjuk majd nézni 2020 decemberében, hogy hogyan is állunk a terveinkkel? Például gondoljuk csak végig, hogy vajon mit is jelent az, hogy egészségesebb, sikeresebb, vagy éppen nyugodtabb leszek, vagy, hogy többet fogok utazni, a gyerekeimmel lenni, stb. Mihez képest? És mi is lenne az, amikor azt mondanánk, hogy ezek teljesültek. Egy megfoghatatlan célt megfoghatatlanul nehéz elérni. Így hát javasoljuk, hogy mindenki helyezze magát kényelembe, és az újév második hetén, szóval még pont időben, gondolja át újra, és pontosítsa az új évi elhatározásait, terveit, céljait.

Sikerekben, boldogságban, pontos és pozitív meghatározásokban gazdag új évet kívánunk!

Képek forrása: https://www.pexels.com/, https://foter.com/